top of page

Hvordan bliver vinteren 2023/2024?"Kan du fortælle os, hvordan vejret bliver til vinter?" er et af de spørgsmål, jeg oftest får, når jeg er ude at holde foredrag her i efteråret. Lad mig bare ødelægge det hele fra starten: Det er stort set umuligt at forudsige vejret en sæson frem i tiden, men herunder har jeg alligevel opstillet nogle af de muligheder, man har for at forsøge at give et bud på f.eks. vintervejret for 2023/2024.


Langtidsprognoser

Når vi kigger på de langtidsprognoser, der kommer fra de fælles europæiske sæsonprognoser, er der ikke meget håb om frost og hvide marker. Kortene herunder viser temperaturafvigelsen fra den normale temperatur. Så når der er røde/orange farver, er temperaturen over det normale for den enkelte måned, og er farverne blålige, er vi under det normale. Det er ret tydeligt, at ingen af månederne viser et output, der ligner kolde måneder.

Personligt har jeg ikke stor tiltro til langtidsprognoser; vi ser dem næsten altid ramme forkert. Min helt egen holdning er, at det næsten er lige så godt som at gætte. Men når der udvikles vejrmodeller, der forsøger at kigge måneder frem, og kortene bliver lagt ud til offentligheden, er det "sjovt" at kigge på dem, og i dette tilfælde, hvis man ønsker en vinter, håbe på, at de igen tager fejl.


Grafikken viser afvigelse fra normalen i december 2023, det er tydeligt at hele Europa i følge dette kort vil få højere temp. end normalt.


Grafikken viser afvigelse fra normalen i januar 2024, det er tydeligt at hele Europa i følge dette kort vil få højere temp. end normalt.


El Niño kan give os en kold afslutning på vinteren

Lige nu er der gang i El Niño, et fænomen, der kan ændre klimaet på kloden resten af året og ind i 2024. El Niño påvirker især vejret i nærheden af Stillehavet, da det er her fænomenet optræder. Generelt giver El Niño en højere global temperatur, men det giver også større ændringer i vejret flere steder på kloden. I Europa påvirker El Niño vejret i mindre grad i forhold til mange andre steder på kloden. Men når det kommer til vintervejret over Europa, kan der være en lille påvirkning. Det tyder på, at El Niño kan give Nordeuropa en mild og våd start på vinteren, men at den så kan slutte tør og kold. Dog nævnes det også flere steder, at dette signal ikke er meget tydeligt, men det er til stede. Så når vi ser på El Niño og vinteren 2023/2024, er der altså en lille mulighed for en tør og kold afslutning på vinteren.


Kold sommer giver kold vinter

Det kan være nærliggende at antage, at der er en sammenhæng mellem årstiderne, således at en kold sommer f.eks. vil give en kold vinter, eller en varm vinter vil give en varm sommer. Tanken bag dette er, at vejret kan "huske," således at f.eks. en varm vinter betyder, at vandet omkring os er varmt, og det derfor er lettere at få en varm sommer. Men når man analyserer de sidste mange års årstider, er der ingen sammenhæng. Med andre ord er der ingen videnskabelige beviser for, at en varm/kold årstid efterfølgende kan give en varm/kold årstid. Så hvis man sidder og håber på, at det kølige vejr, vi har haft i juli og august 2023, vil kunne give os en kold vinter, så vil det forblive ved håbet. Data og analyser peger bestemt ikke i den retning.


I gamle dag var det normalt at bruge vejrvarsler, som omhandlede f.eks. dyr eller observationer i naturen, til at give et bud på f.eks. vinterens vejr.


Vejrvarsler og vintervejret

I gamle dage havde man ikke meteorologer eller vejrudsigter, så man måtte ty til andre metoder. Det var ofte at kigge på signaler i naturen, som man mente kunne give et bud på det kommende vejr, både på kort og lang sigt. Især i sensommeren og tidligt efterår har man i gamle dage haft brug for at få et bud på vinteren. Dengang var man virkelig påvirket af vejret, og det havde stor betydning for livet på landet, om det blev en kold eller mild vinter. Så man gjorde alt for at give et bud på den kommende vinters vejr. Her er indsat nogle vejrvarsler, som man i gamle dage brugte til at forsøge at spå om vinterens vejr, allerede ved at kigge på naturen i juli, august og september.


Har du spørgsmål er du velkommen til at stille dem her

Comments


Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page