top of page

Ekstrem sommer ender normalt, men vil blive husket som elendig.





En sommer med solrige og våde rekorder

Sommeren er en tid, de fleste af os ser frem til med længsel. Sol, strandture, iskolde drikkevarer, og lune aftener på terrassen er blandt de ting, der får os til at elske sommeren. Men sommeren 2023 i Danmark vil nok blive husket på en anden måde. Det var nemlig en sommer, hvor vejrguderne gav os ekstremer i både den våde og solrige ende og hvor det elendige vejr faldt i skolernes sommerferie. Men paradoksalt nok vil den ende i vejrbøgerne som en sommer der var normal.


En Tør og Solrig Juni

Sommeren startede med en juni måned som blev en af de tørreste og solrigste måneder i nyere dansk vejrhistorie. Juni gav os hele 322 solskinstimer, hvilket slog den tidligere rekord på 303 timer. Det var måneden, hvor solcreme og solbriller blev vores bedste venner, og strandene var fyldte med badegæster. Det var endda så tørt at Sankt Hans bål blev aflyst mange steder i landet, da der blev udstedt afbrændingsforbud.

Og bedst som det så rigtig godt og vi glædet os til sommerferie og godt vejr, så slog vejret om og forsatte i et helt andet gear, nu med blæst og regn.


Der var enkelte gode sommerdage i juli, men næsten også altid skyder der endte med regnbyger.


En Våd og Kølig Juli

En af de mest bemærkelsesværdige træk ved sommeren 2023 var den ekstremt våde og kølige juli måned. På trods af vores forhåbninger om sol og varme, blev juli måned karakteriseret ved grå skyer og mange dag med regn.

Hele 140,8 mm nedbør blev registreret i juli, hvilket slog en imponerende 92 år gammel rekord på 140 mm nedbør. Det var som om, regnen nægtede at give slip på Danmark og holdt os i sit våde favntag i hele juli måned.

For mange danskere kom denne våde juli som en skuffelse, især for dem der havde planlagt sommerferie i denne periode.

En typisk sommerdag, sommeren 2023.


Klimasignaler og Langvarige Vejrmønstre

Sommeren 2023 kan også ses som et klimasignal. De ekstreme kontraster mellem en tør og solrig juni og en våd juli kan indikere en stigende ustabilitet i vejret. Vi ser oftere, at vejret er ekstremt enten til den ene (tør/solrig) eller anden ende (våd/kølig) og netop disse fastlåste vejrsystemer, hvor vejret "hænger" fast i samme vejrtype, kan der være et klimasignal i. Og sommeren 2023 kunne være endnu et eksempel på dette med de to modsatrettede måneder juni og juli.

Denne tendens til, at vejrsystemerne låser sig fast i det samme vejrmønster i længere perioder, har vi efterhånden set mange gange og på flere tidspunkter af året og ofte ender det med vejrrekorder i form af vådeste, tørreste eller solrigeste måned.


En Sommer, der vil blive husket

Nu har vig fået gjort den sidste sommermåned, august, op og den endte til den kølige side, med færre solskinstimer og mere nedbør. Og tager vi så et kig på sommeren 2023 som helhed, så vil den i vejrbøgerne komme til at stå som en normal sommer når man kigger på temperatur, nedbør og solskinstimer. Så den ekstrem tørre og solrige juni, udlignes af den våde og kølige juli, og august sørger for, at vi holder os på normalen.

Men sommeren var IKKE normal, den var ekstrem når man ser på månederne isoleret, især juni og juli.

Og for alle dem der holdt ferie i juli, vil sommeren 2023, for de fleste, nok betegnes som elendig, i hvert fald hvis man er til sommerdage, stranddage og lune grilaftner. Men i vejrbøgerne vil den altid stå som en normal dansk sommer, som først folder sine ekstremer ud når man dykker ned i tallene.



Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page