top of page

Sommeren Forsætter i September: Usædvanlige Temperaturer og KlimaforandringerDanmark oplever i øjeblikket en usædvanlig forlængelse af sommeren, hvor termometret kommer til, at vise temperaturer på over 25 grader i flere dage i træk. Det er bestemt ikke usædvanligt med sommervejr i september, men den vedvarende varme er bemærkelsesværdig.


Usædvanlig Varme i September

At opleve sensommerlige dage i september er ikke en sjældenhed i Danmark. Det, der gør årets situation usædvanlig, er den langvarige periode, vi forventer, med temperaturer over 25 grader. Hvis vi endda skulle nå 30 grader, vildet være første gang i 75 år. Selv at have syv sommerdage i træk, hvor temperaturen holder sig over 25 grader, er kun blevet registreret én gang før i de sidste 100 år.
Klimaforandringer og Sommerforlængelse

Data viser, at både september og oktober er blevet over 1 grad varmere i løbet af de seneste årtier som følge af stigende globale temperaturer. Denne opvarmning kan være en del af forklaringen på den vedvarende sommer, vi oplever i september.

Vi kan også se at den sidste sommerdag i gennemsnit falder senere og senere på året, hvilket også er en indikation på at baggrundsklimaet er blevet varmere (se figur).


Datoen for sidste sommerdag (25 grader eller derover) i Danmark, er rykket fra den 24. august til den 2. september (sammenligner perioden 1960-1991 med 1991-2020)


Vi ved, at klimaforandringerne vil medføre ekstremt vejr og ændringer i de normale årstider. OG de senere år har vi oplevet at årstiderne er blevet udvasket, forlæget eller har ændret sig. Sommeren strækker sig ind i efteråret, efteråret ind i vinteren og vinteren er stort set væk.

Mens det er videnskabeligt komplekst at tilskrive en enkelt varm måned direkte til klimaforandringerne, kan vi med rimelighed antage, at den stigende temperaturtrend spiller en rolle i denne usædvanlige forlængelse af sommeren.
Comments


Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page