top of page

Skybrud rammer igen Danmark og fremtiden vil byde på flere og kraftigere skybrud.


Natten til lørdag den 26. august blev der registreret kraftige skybrud flere steder i Danmark. Værst var det over Lolland hvor man registrerede 3-dobbelt skybrud. Den slags kan vi forvente mere af i fremtiden, på grund af globale opvarmning og klimaforandringer.


Det er i sommerhalvåret, at risikoen for skybrud er størst, og især august er en af de måneder, hvor vi registrerer flest skybrud i Danmark. Så skybruddet natten til lørdag den 26. august er som sådan ikke usædvanligt, men styrken og de store regnmængder nærmer sig rekorder flere steder.

Registreret skybrud over Danmark natten til lørdag den 26. august.


Varmere luft lig med mere vanddamp

Ifølge flere klimamodeller vil Danmark i fremtiden kunne blive ramt af flere og kraftigere skybrud. Dette skyldes blandt andet, at når luften bliver varmere, kan den indeholde mere vanddamp. For hver 1 grad, lufttemperaturen stiger, vil der i atmosfæren kunne indeholde 8% mere vanddamp.

Så et varmere klima vil, alt andet lige, også give en atmosfære med mere vanddamp og dermed også mere vand, der kan falde ud som regn.Figuren viser med alt tydelighed, at klimaforandringerne har givet Danmark et vådere klima, og en del af den nedbør vil falde som kraftigere og hyppigere byger om sommeren.


Fremtidens bliver med op til 70% flere skybrud i Danmark

Klimamodellerne viser, at det danske sommervejr vil komme til at minde mere om det vejr, man i dag oplever længere mod syd i Europa. Det betyder, at kraftige byger (skybrud) bliver hyppigere og kraftigere om sommeren, mens perioden med tørvejr/tørke også bliver længere.

Med andre ord kan man risikere, at sommervejret på sigt bliver mere tørt, og når regnen så endelig kommer, er den mere kortvarig men kraftigere.

På Nationalt Center for Klimaforskning, hvor en stor del af den forskning, der handler om det danske klima, foregår, har man regnet sig frem til, at i slutningen af dette århundrede vil der være 70% flere skybrud i Danmark.


Har du et spørgsmål til VejrFabrikken kan du stille det her:Comments


Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page