top of page

El Ninjo kan gøre kloden rekordvarm.Man har netop registreret den varmeste sommernogensinde på kloden, den varmeste august nogensinde og tidligere på sommeren registrerede man den varmeste måned nogensinde da juli fik en gennemsnitstemperatur på 16,96 grader. Disse varmerekorder og mange andre, skyldes med stor sandsynlighed den globale opvarmning, men i disse måneder lægger vejrfænomenet El Ninjo ekstra varme på toppen af rekorderne.


Du har sikkert hørt om fænomenet El Ninjo og det er da også et tilbagevende globalt klima- og Vejrfænomen, som der går ca. 2 til 7 år i mellem, at det optræder.

De fleste er enige i, at lige nu er vi i starten af en El Ninjo som kan vare nogle år og som kan påvirke vejret og klimaet på kloden. Nogle mener endda det kan udvikle sig til en kraftig El Ninjo eller måske enda en super El Ninjo og så kan konsekvenserne blive endnu større.


Vejr- og havstrømssystemer styrer klodens klima

Klimaet på kloden er drevet af store vejr- og havstrømssystemer, som blandt andet er med til at føre varme og kulde rundt på jordkloden. Uden disse store systemer, ville kloden bliver varmere ved ækvator og koldere ved polerne, men de store vejr- og havssystemer er med til at fordele varme og kulde på kloden.

Typisk er vores vejrsystemer drevet af solens stråler og opvarmning af kloden, uens opvarmning får luften til at stige til vejr eller synke ned, og dette danner vores vejr.


Men vores vejr og klima er også drevet af samspillet mellem oceanerne og atmosfæren og især over Stillehavet er denne udveksling så stor, at ændringer i f.eks. overfladetemperaturen kan påvirke vejret på hele kloden.


Områder der bliver mest påvirket af en El Ninjo, især i vintermånederne.


Fænomener i Stillehavet, når temperaturen enten stiger eller falder kaldes henholdsvis La Ninja og El Ninjo. La Ninja er en situation hvor havtemperaturen i den centrale og østlige del af Stillehavet er under det normal og El ninjo er en situation, hvor de samme områder har en temperatur over det normale.Neutral situation i Stillehavet, her føres varmt overfladevand mod vest drevet af passatvindene. Dette giver koldt havvand vest for Sydamerika og tørt klima, mens det varme vand mod vest giver opstigende luft og et vådt klima.

El Ninjo situation i Stillehavet, det varme overfladevand spredes mod øst og ændrer vejrsystemerne i Stillehavet, nu bliver det mere tørt ved Australien, varmere ved Sydamerika med større risiko for regn og oversvømmelser.


De sidste 3-4 år har vi været inde i en La Ninja situation hvor temperaturen har ligget under det normale, men nu er temperaturen ved at stige og vi er på vej ind i en El Ninjo periode som kan komme til at betyde en del for vejr og vejrrekorder på hele kloden.


La Ninja år giver nogle lidt køligere år på kloden, mens man i El Ninjo år ser en opvarmning af kloden som lægges oven i den gloable opvarmning. Med de stigende globale temperaturer stiger risikoen for nye rekorder altså hver gang vi får en El Ninjo situation det skete sidst i 2016 hvor vi havde en kraftig El Ninjo.


På figuren ses den globale temperatur siden 1980 og man ser også de år der har været El Ninjo og hvilken betydning det har haft for den globale temperatur bl.a. ses det globalt varmeste år i 2016.


Skal man forudsige en El Ninjo følger man temperaturen i den centrale og østlige del af Stillehavet over en 3 måneders periode og er den stigende er man på vej mod en El ninjo, kommer temperaturen 2 grader over det normale kan man forvente en kraftig El ninjo.


På nedestående figur ses den aktuelle temperature for Stillehavet som er over det normale og hvordan den forventes at udvikle sig og meget tyder på vi kommer over 2 grader varmere end normalt og dermed får en super El ninjo.Får vi en kraftig eller super El ninjo er der stor risiko for, at vi ender med at registrere over 1,5 grads temperaturstigning for kloden, og vi vil se at vejret flere steder ændrer sig til det ekstreme, enten mod vådere eller mere tørt vejr.

Allerede denne sommer har vi oplevet varmerekorder både i oceanerne og på kontinenterne og en del af denne varme menes at kunne tilskrives den igangværende El ninjo.

Vi må endda forvente at det kan blive endnu varmere og mere ekstremt det kommende år eller to og det er bestemt ikke umuligt, at vi i 2024 kan registrere klodens varmeste år.Har du spørgsmål om klima eller vejr er du mere end velkommen til at stille dem her


Comments


Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page