top of page

Skal vi være bange?

Graf lånt fra DMI som viser de enkelte måneders rekorder for middeltemperatur både høj og lav. Læg i øvrigt også mærke til hvordan de sidste 10 års normal også ligger højere end standardnormalen.

Maj har lige slået en meget gammel vejrrekord, det blev den varmeste maj siden 1889, og den nye rekord blev sat eftertrykkeligt. Som en af mine kollegaer sagde forleden "Det er en ren Maj Tyson rekord". Den gamle rekord på 13,8 grader blev nemlig ikke "bare" slået nej den blev knockoutet så det kan mærkes med hele 1,2 grader så den nye rekord for maj måneds gennemsnitstemperatur hedder 15,0 grader. Og så blev det også den solrigeste maj nogensinde registreret.

Er der en sammenhæng mellem det varme majvejr, global opvarmning og klimaændringer...hmm både ja og nej.

Det er nærliggende at kæde rekorderne sammen med klimaændringer og globalopvarmning, og et eller andet sted ligger der sikkert her, en del af forklaringen. Men at påstå, at maj måneds varme og solrige vejr, er direkte koblet til klimaændringer og globalopvarmning skal man være MEGET forsigtig med.

En enkelt rekord eller to kan ikke direkte kobles til klimaændringer, så de fleste forskere vil sikkert sige, at det vi oplever nu, lige så godt kan være en tilfældighed. Omvendt så kan man også argumentere for, at siden 1889 er klimaet blevet næsten 1 grad varmere på kloden. Så den varme, vi i over en måned, har fået ført frem til Danmark, kan man argumentere for, generelt kunne være 1 grad varmere og så er rekorden i hus, og så er vi tættere på at kunne koble rekorden til global opvarmning og forøget drivhuseffekt. Så let er det dog ikke, men det er nærliggende at tænke den tanke.

Kan der så overhovedet være et klimasignal i varmerekorden for maj måned? Ja det kan der hvis man vælger at se på alle årets måneder og deres varmerekorder, gør man det så tegner der sig et billede. Vi havde indtil maj i år kun 2 rigtig gamle varmerekorder tilbage, når man kigger på månedernes middeltemperatur og det var maj og juni. I begge tilfælde skulle vi tilbage til 1889 for at finde de varmeste måneder, nu er det så kun juni der har en ældgammel vejrrekord tilbage. Kigger vi så på ALLE årets måneder, så er det skræmmende at alle deres varmerekorder samler sig indenfor de seneste 30 og endda i et eller andet omfang indenfor de seneste 18 år. Dvs. at på nær juni (nu må vi se hvad der sker) så er alle varmerekorder for årets måneder klumpet sammen i nyere tid. Helt anderledes ser det dog ud hvis man kigger på kulderekorderne, som er spredt ud over de sidste 100 år. Her vil jeg påstå der er et klart klimasignal, som viser at den globale opvarmning ændrer det vejr/klima vi lever i her og nu, og ikke kun er noget som vi skal være nervøse for, rammer vores børnebørn eller de næste generationer.

Skal man så være bange? Nææ jeg vil hellere sige bekymret eller udfordret, og det spændende er hvordan vi tager den udfordring op. Vi kan ikke løse problemet ved at ændre vores adfærd, der skal MEGET større ændringer og løsninger til, og især teknologi og industri skal forsætte udviklingen indenfor alternativ energi, for det er her løsningerne bla. ligger.....men det er en anden historie som du får næste gang.

Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Følg os
bottom of page